Se filmen här på UR Play.

Tillsammans med Riksorganisationen för fortbildning om Förintelsen har vi producerat en dramadokumentär baserad på boken Flykten från ett folkmord av Maria Vajta Klamer. Filmen är ingår i ett utbildningsmaterial och erbjuder lärare ett pedagogiskt verktyg när de undervisar om andra världskriget och mänskliga rättigheter. 

Genom att berätta om enskilda människors livsöden och upplevelser under Förintelsen och sätta in dem i ett historiskt sammanhang synliggörs nazismens faror och konsekvenser såväl för samhället som för den enskilda individen. Projektet har samtidigt förutsättningar att skapa medkänsla och empati för utsatta människor. Det är ofta först när rationellt tänkande samspelar med våra emotionella upplevelser som vi kan närma oss en förståelse för antisemitismens och rasismens följder och bygga upp ett långsiktigt förhållningssätt till dem. Det är genom den enskilda människans öde som vi kan förstå vår historia.

Filmen är inspelad i Göteborg, Uppsala, Warszawa samt Oświęcim och har premiär 2021.

Läs mer på riksff.se

   

Regi & musik
Roland Persson

Producent & fotograf
Andreas Gejke

Manus
Mikaela Lund & Roland Persson

Baserad på boken Flykten från ett folkmord av
Maria Vajta Klamer

Projektledare
Maria Vajta Klamer

Medverkande
Ester & Leon Rytz, Pia Eklund Rosander, Sofia Hillbom, Jan Gezelius, Elin Ternström, Narav Salahaddin m.fl

Animation
Gabriel Gumucio

Produktionsbolag
Skaparkraft Film & Musikproduktion

Produceras i samarbete med Riksorganisationen för fortbildning om Förintelsen, med stöd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Gunnar Gillbergs stiftelse, Erik och Lily Philipsons minnesfond, Längmanska kulturfonden, Katz judiska kulturfond, Stiftelsen Anna Ahrenbergs fond, Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur, Rakel och Dagmar Grünbergs stiftelse, Stiftelsen Clas Groschinskys minnesfond

Copyright 2021

JSN Venture template designed by JoomlaShine.com