
Vi älskar dokumentärfilm. På denna sida har vi samlat några av de filmer som vi gjort genom åren. Lite som ett mini-Netflix, fast utan abonnemangskostnad. Här finns allt från starka berättelser från Förintelsen till jordnära personporträtt. Varje människa är unik och har sin egen historia att berätta.
NÄR RÖSTERNA TYSTNAR
Dramadokumentär I 36 min I Tal: svenska, jiddisch, polska I Engelska undertexter I 2021
När rösterna tystnar är baserad på boken Flykten från ett folkmord av Maria Vajta Klamer. Filmen är producerad i samarbete med Riksorganisationen för fortbildning om Förintelsen. Filmen distribueras på UR Play och där finns även en lärarhandledning anpassad för årskurs 9. Klicka här för mer info.
Eldarna i Kurdistan (Trailer)
Dokumentär I 23 min I Tal: svenska, kurdiska, kroatiska I Engelska undertexter I 2020
Narav vaknar en vårmorgon 1991 av ljudet från skottlossning och uppror i hans hemstad i Irak. När han nyfiken går upp på hustaket möter han sin bror och far. Där, på hustaket, får Narav lära sig av sin bror om faderns förflutna som Peshmerga-krigare och om innebörden av att vara kurd.
Filmen distribueras på ShortsTV och internationella filmfestivaler. Därför kan vi inte publicera filmen offentligt i nuläget. Men om du vill se den, hör av dig till info@skaparkraftuppsala.se så skickar vi en privat länk.
DE BLEV VÅRA MÖDRAR
Dokumentär I 38 min I Tal: svenska I Engelska undertexter I 2015
Sjuttio år efter Andra Världskriget tagit slut och portarna till Auschwitz öppnats får vi ta del av historien om Juci och Marta, två unga judiska kvinnor som efter befrielsen kom till Uppsala, där de födde sina döttrar.
Susanne är författare. Hon bär på rädslan att de människor hon älskar ska tas ifrån henne. Vackert och personligt skriver Susanne för att bevara de människor som betytt så mycket för henne.
Katarina är sångerska. Med föreställningen "Livet är en sång" förmedlar Katarina sin mammas livshistoria.
De blev våra mödrar skildrar genom ett mor-dotter tema hur det är att tillhöra nästa generation. En berättelse om att ärva minnet och bli en del av ödet.
"Om det kunde hända mamma kan det lika väl hända mig."
BONDEPOETEN
Dokumentär I 27 min I Tal: svenska I Engelska undertexter I 2016
Den 94-åriga Bondepoeten Nergårds-Sven växte upp i på en gård utanför Uppsala. På 40-talet arbetade han som statare där kärleken till naturen och djuren växte sig stark. Med hjälp av pennan och dagboken delar Sven med sig av poesi, sorger och den nyvunna kärleken på ålderdomshemmet.
TRÄBITAR & 11-KAFFE
Dokumentär I 12 min I Tal: svenska I Engelska undertexter I 2016
En feelgood-dokumentär om två nyblivna, helt vanliga pensionärer som uppskattar de enkla ögonblicken i vardagen. Livet sammanfattas på små träbitar i ett fridfullt och humoristiskt filmporträtt fullspäckat med fika, romantik och skärgårdsidyll.
BARNDOMSHEMMET
Dokumentär I 24 min I Tal: svenska I Engelska undertexter I 2018
Arne Persson föddes 1925 som yngst av åtta syskon i Stormosveden. Han blev aldrig en känd person och kommer snart att falla i glömska. Via musiken berättar han om sitt och sina förfäders liv för sonen, som inser vikten av att föra sin pappas röst vidare till kommande generationer.
SKYMNINGSTANKAR
Dokumentär I 7 min I Tal: svenska I Engelska undertexter I 2019
Bea och hennes äldsta son har det bra nu. De behöver inte längre oroa sig över mat och boende. Det har dock inte alltid varit så och många gånger har det varit tufft. Men att lämna bort sitt eget barn har Bea aldrig behövt överväga. Nyligen födde hon tvillingar och tankarna om hennes biologiska ursprung växer sig starkare än någonsin.
FOLKE & LÄRKTRÄDET
Dokumentär I 25 min I Tal: svenska I 2014
Till minnet av Folke som levde sitt liv bland sågklingor och lärkträd. I ett litet hus i skogen reflekterar han över pusselbitarna som till slut lagts samman och blev hans liv. En film om tro, hopp och små händelsers betydelse för framtiden.